Kevään ensimmäiset auringonsäteet tuovat mukanaan tuoreita näkökulmia! Tässä uutiskirjeessä asiantuntijamme pureutuvat terveystiedotuksen tavoitteisiin, sukellamme työyhteisömme kahvikulttuuriin ja esittelemme yhden asiakasvastaavistamme.
Uutiskirjeemme ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa. Jos pidit lukemastasi, vinkkaathan tästä myös kavereillesi!
Aurinkoista kevättä toivottaa,
Reflex-tiimi
Markkinoinnin lisäksi lääkeyritys voi tehdä niin sanottua terveystiedotusta eli jakaa kansalaisille tietoa hyvän terveydentilan ylläpitämisestä sekä sairauksien diagnosoinnista, hoidosta ja ennaltaehkäisystä. Terveystiedotuksen kanavia ovat esimerkiksi erilaiset oppaat, verkkosivustot ja sosiaalisen median kanavat.
”Terveystiedotuksen tavoitteena on kannustaa kuluttajaa oman ja läheistensä hyvän terveydentilan ylläpitämiseen, auttaa häntä tunnistamaan sairauksia, niiden oireita ja riskitekijöitä sekä opastaa kuluttajaa hankkimaan lisätietoa terveyden edistämisestä ja sairauksien hoitamisesta.”
– Lääketeollisuuden eettiset ohjeet § 48 Terveystiedotuksen tavoitteet ja luonne –
Terveystiedotuksella ei siis pyritä lisäämään epäsuorasti lääkkeen myyntiä, vaan tavoitteena on ensisijaisesti kasvattaa tietoisuutta sairaudesta. Koska reseptilääkkeitä ei saa markkinoida kuluttajille, terveystiedotuksessa tulee esitellä tasapuolisesti kaikki hoitovaihtoehdot, myös lääkkeettömät.
Terveystiedotuksen tulee antaa tasapainoinen kuva sairaudesta, eikä sen seurauksia saa ylidramatisoida. Kuluttajia ei tule houkutella hankkimaan tarpeettomasti lääkkeitä. Terveystiedotus ei saa myöskään sisältää lääkkeen piilomarkkinointia.
Kun tarjoamme kuluttajalle objektiivista tietoa sairaudesta luotettaviin lähteisiin perustuen, hälvennämme samalla ennakkoluuloja ja oikaisemme virheellisiä uskomuksia. Haluamme kannustaa kuluttajaa hakeutumaan oikean tiedon pariin, jotta sairaus ja sen hoitovaihtoehdot näyttäytyvät realistisessa valossa.
Koska tavoitteena on lisätä kuluttajan tietoisuutta omasta terveydentilastaan, hän osaa etsiä tietoa ja hakeutua tarvittaessa hoitoon, jolloin lääkäri valitsee potilaalleen yksilöllisen harkinnan perusteella sopivimman hoitovaihtoehdon. Terveystiedotus ei siis lisää suoraan minkään lääkkeen myyntiä, mutta lääkärin kanssa keskustellessaan potilaalla on mahdollisuus saada realistista lisätietoa erilaisista hoitovaihtoehdoista.
Myös lääkkeiden käyttöaiheet ja korvattavuuskriteerit rajoittavat sitä, minkä hoidon potilas voi saada, ja näistä asioista hän saa lisätietoa lääkäriltään. Pääasia on, että terveystiedotus kannustaa kuluttajaa ottamaan selvää vaihtoehdoista ja pohtimaan, onko hänen hoitonsa ajan tasalla, koska monien sairauksien hoito kehittyy jatkuvasti.
Meiltä saat myös palvelut terveystiedotuskampanjoiden luomiseen ideasta toteutukseen. Sovitaan alkubriiffi ja laitetaan hihat heilumaan!
Jatketaan Reflexin henkilöstöesittelyitä
leadereidemme parissa.
Anna Mielismäki
”Tällä hetkellä teen Reflexissä asiakasvastaavan tehtäviä pääosin vastaten meidän reseptipuolen asiakkuuksista. Etenkin reseptilääkkeiden markkinoinnista itselläni on jo yli kymmenen vuoden kokemus, ja alan säännöstö alkaa tulla jo selkärangasta. Itseäni innostaa edelleen luovuuden löytäminen sieltä, missä voi vain vähän värittää yli rajojen.
Olen niin sanottua Reflexin ”vanhaa kalustoa”, eli olen nähnyt niin auvoiset lähes käsityönä tehdyt printtipostitusajat kuin viikoittaiset autolla asiakkaisiin matkaamiset, ja olenpa päässyt työskentelemään niin äidin kuin tyttärenkin johdolla Reflexin perheessä. Matkalla kokemus on karttunut ei pelkästään mainosalasta ja graafisesta tekemisestä vaan myös lääkemarkkinoinnin koukeroisista lainalaisuuksista aina reseptivalmisteiden lanseeraukseen asti.
Alun perin aloitin Reflexissä puhtaasti graafisena tekijänä AD:n roolissa, mutta tein laaja-alaisesti myös copyhommia ja projektivetoa. Oma taustani onkin varsin kirjava, sillä päädyin mainosalalle opiskeltuani ensin kieliä ja viestintää, ja lopulta valmistuin Turun yliopistosta mediatutkimuksen oppiaineesta. Ehdin välissä tehdä toimittajankin hommia opiskelujen ohessa, mutta luova työ veti puoleensa enemmän.
Vapaa-ajalla nautin kaikenlaisesta liikunnallisesta tekemisestä. Koko vuoden tietysti kuuluu uida ulkovesissä saunomista unohtamatta, ja välillä voi lämmitellä tanssimalla reggaetonia tai nostelemalla painoja crosstrainingissä. Kotona paijattava kääpiövillakoiran pentu Myrsky pitää myös kivasti liikkeessä ja tuo leppoista vastapainoa työlle.”
Vuosi on jo hyvässä vauhdissa, ja arki on löytänyt tuttuun tapaansa tasaisen rytminsä. Työpäivät täyttyvät palavereista, projekteista ja pienistä haasteista, mutta niiden keskeltä löytyy aina yksi kaivattu hetki: kahvitauko. ☕️
Reflexillä uskomme, että parhaat ideat syntyvät yhdessä – ja kahvitauko tarjoaa täydellisen hetken tiimihengen vahvistamiseen. Kupposten äärellä käydyt keskustelut virkistävät mieltä, tarjoavat mahdollisuuden ajatusten vaihtoon kollegoiden kanssa tai joskus vain hetken rauhalliseen hengähdykseen.
Jotta saimme selvitettyä, miten Reflexin väki hyödyntää näitä tärkeitä taukoja, teimme pienen gallupin kahvin- ja teenjuontitottumuksistamme. Tulokset kertoivat mielenkiintoisia faktoja: noin 40 % tiimistämme nauttii 3–4 kuppia kahvia päivässä, kun taas neljäsosalle riittää maltillisempi 1–2 kupin tahti. Kahvin sijaan teetä valitsee 20 % väestöstämme, ja loput tasapainottelevat kahvin ja teen välillä tai juovat niitä vain silloin tällöin.
Reflexillä uskomme, että työ voi olla sekä merkityksellistä että hauskaa – paikka, jossa yhdistyvät luovuus, yhdessä tekeminen ja oivaltamisen ilo. Jokainen tiimin jäsen rikastuttaa kokonaisuutta omalla panoksellaan, olipa kyseessä spontaani idea kahvitauolla tai teekupin ääressä jaettu uusi näkökulma.
Olitpa sitten innokas kahvin ystävä tai rauhallinen teekupin äärellä viihtyjä, yksi asia on varma: lämmin kuppi tekee työpäivästä paremman. Mikä on sinun tapasi nauttia tauoista? 🤔 Ja kuinka monta kuppia sinä juot päivän aikana?
Mistä aiheista haluaisit lukea seuraavassa uutiskirjeessämme?
Anna palautetta ottamalla meihin yhteyttä sähköpostitse: info@mainosreflex.fi
Mainostoimisto Reflex Oy
Satakunnantie 31, 3. krs
20300 Turku
+358 2 6517 2200 (vaihde)
info@mainosreflex.fi
etunimi.sukunimi@mainosreflex.fi